středa 29. srpna 2018

CO ČTU JÁ? - Mise Saturn

Sandyho považuje jeho šéf za neschopného, zbohatlického povaleče. Jaké překvapení, když je to právě Sandy, kdo během své rutinní práce učiní jeden z největších objevů v historii lidstva. K Saturnu se blíží mimozemská loď! Americká vláda si hodlá tuto vzácnou informaci nechat pro sebe, nicméně brzy zachytí mimozemšťany teleskopy po celé Zemi. Hlavním problémem je, že Číňané právě staví vesmírnou loď pro cestu na Mars, kterou okamžitě začínají přestavovat, aby zvládla mnohem delší cestu k Saturnu. Vzhledem k tomu, že Američané budou startovat později, je jejich jedinou možností vymyslet dokonalejší pohon, který je k mimozemské lodi dostane v kratším časovém horizontu. Než však stihnou obě výpravy vyletět vstříc prvnímu meziplanetárnímu setkání, mimozemská loď odletí. Přesto na oběžné dráze Saturnu zanechá něco, co chtějí získat jak Američani, tak Číňané. Vždyť podle toho, co zatím vědci zjistili, by mimozemská technologie mohla lidský pokrok urychlit o desítky, možná i stovky let! Závod k Saturnu se neobejde bez menších, ale i životy ohrožujících zádrhelů na obou stranách. Zdá se, že časové rozpětí příletu jednotlivých lodí bude velmi těsné. A navíc nikdo netuší, co posádky u Saturnu čeká.

Photocredit: Fantasy obchod

Na knize Mise Saturn se podíleli hned dva autoři - John Sandford a Ctein. Knize to na kvalitě rozhodně neubralo. Právě naopak. Je plná zajímavých detailů a technických poznatků. Na posledních stranách autoři vysvětlují, jak počítali dráhy obou vesmírných lodí či jak přišli na pohon, který používá americká posádka. Zdá se, že všeho by lidstvo mohlo být v budoucnu schopné, a to dodává knize na uvěřitelnosti. Osobně si myslím, že by z knihy mohl být i skvělý film. Obzvlášť proto, že bych ráda viděla vyobrazené věci, které jsem si sama nebyla schopná představit. Ačkoliv je kniha poměrně obsáhlá, četla se opravdu sama. Obsahovala jak dramatické, tak i vtipné momenty a postavy byly vykreslené tak, že člověk chápal chování i těch, které by tradičně byly považovány za záporné. Pokud máte rádi sci-fi, které je postavené na solidních vědeckých základech, tak se vám Mise Saturn bude určitě líbit.
Věta, která se mi líbila: ...nikomu nevěř, všechno se rozbije, nic nefunguje tak, jak má, a když se něco může pokazit, pokazí se to.
Z.

Žádné komentáře:

Okomentovat