pondělí 21. ledna 2019

CO ČTU JÁ? - Ztracený symbol

Když Roberta Langdona pozve jeho dlouholetý přítel Peter, aby přednášel ve Washingtonu, ani ve snu by ho nenapadlo, jaký den prožije. Když však namísto sálu plného posluchačů objeví v Kapitolu Peterovu useknutou ruku s vytetovanými zednářskými symboly, záhy si uvědomí, že dnes v noci nejde o život jen Peterovi, ale také jeho sestře Katherine, vědkyni, jejíž objevy by mohly posunout lidstvo o desítky let kupředu. Brzy se v ohrožení života ocitá i sám Langdon, kterému zavolá muž, jenž si říká Malach, aby ho výměnou za Peterův život donutil vyřešit prastarou šifru vedoucí k nalezení zednářského pokladu. Tím mají být takzvaná dávná mystéria, učení velkých myslitelů, která si zednáři předávají a chrání po generace. Přestože Langdon považuje dávná mystéria za pouhou legendu, pro záchranu přítele je ochoten udělat cokoliv. Než však stihne začít jednat, na scéně se objevuje CIA, a náhle je jasné, že dnes v noci nejde o záchranu jen několika lidských životů, ale o věc národní bezpečnosti.

Photocredit: Kosmas

Ačkoliv předchozí díly, Šifru mistra Leonarda a Anděle a démony, jsem viděla jako film, Ztracený symbol byla první kniha Dana Browna, kterou jsem četla. Jediné, co bych jí vytkla, je postava samotného Langdona, která je až otravně neochotná čemukoliv uvěřit, a to i přesto, co všechno už prožila v předchozích dílech. Všechny ostatní postavy, včetně těch záporných, mě bavily, stejně jako struktura knihy,  v níž se každá kapitola zaměřovala na jinou postavu, což mě jako čtenáře neustále udržovalo v napětí. Rozuzlení nakonec nebylo tak dramatické nebo odhalující, jak jsem čekala, ale i tak jsem s knihou byla spokojená. Nejzajímavější byla samozřejmě popisovaná historická a vědecká fakta, která mě několikrát přiměla sednout ke Googlu a hledat informace nebo fotky k danému místu či předmětu.
Část, která se mi líbila: Právě nevědomost lidstva pomáhala chaosu růst. Právě nepřítomnost Světla na zemi přiživovala Temnotu...
Pokud máte rádi záhady, historii a tak trochu konspirační teorie, Ztracený symbol se vám určitě bude líbit :-)
Z.

Žádné komentáře:

Okomentovat