pondělí 22. července 2019

CO ČTU JÁ? - Stín noci

Po skoku v čase, kterým končil první díl Čas čarodějnic, se spolu s Dianou a Matthewem - čarodějkou a upírem, jejichž láska rozbourala staleté tradice - ocitáme v 16. století, kde potkáváme spoustu postav z Matthewovy minulosti, ale také skutečné historické figury. Zatímco se Matthew snaží navázat na svůj život před několika stoletími, aby nevzbudil podezření svého okolí, musí se vyrovnávat s tím, že potkává osoby, o nichž si myslel, že je už nikdy neuvidí. Zároveň se snaží napravit křivdy, které spáchal, když byl v 16. století úplně jiným mužem, než je v současnosti. Ani Diana to ale nemá v minulosti snadné. Jako moderní žena a vědkyně si těžko zvyká na roli manželky v době, kdy jsou role mužů a žen jasně určeny. Naštěstí potkává osvícené přátele, kteří jí nedovolí na vědu a práci dočista zapomenout. I přes nástrahy každodenního života ale zůstává hlavní úkol Diany a Matthewa stejný jako v 21. století. Je třeba najít rukopis Ashmole 782 a naučit Dianu ovládat její kouzelnou moc. Pátrání po tajemné knize a snaha najít čarodějku, která by Dianě byla učitelkou, zavede upíra a čarodějku nejen od Anglie přes Francii až do tehdejší Prahy, ale v neposlední řadě také na dvůr královny Alžběty I. či císaře Rudolfa II. Diana zjišťuje, že není obyčejnou čarodějkou a postupně se učí využívat svou nezvyklou moc. Dokonce i rukopis, nazývaný mezi upíry Kniha života, se zdá v 16. století mnohem víc na dosah. Ne všechno ale jde vždycky podle plánů, a tak se Diana a Matthew vrací zpátky do současnosti obtěžkáni úspěchy, neúspěchy, ale i něčím navíc...


Ačkoliv jsem měla strach, jak se mi bude druhý díl z trilogie All souls líbit (nemám ráda historické romány), Deborah Harkness opět předvedla své silné stránky. Opravdu bylo poznat, že je autorka profesorkou historie, protože dokázala propojit historická fakta s fikcí tak, že by člověk málem začal pochybovat, jestli některé události v dějinách skutečně nejsou dílem upírů, čarodějnic a démonů. Samozřejmě mě potěšilo, že se část příběhu odehrávala v Praze, obzvlášť když se v knize objevila skutečná místa a osoby. Nemůžu nezmínit taky moji fascinaci cestováním v čase, a tím, jak každý autor uchopí toto téma po svém. Uvidíme, jak moc drobné změny, které Diana a Matthew v minulosti provedli, ovlivní přítomnost ve třetím díle. Ale o tom zase příště :-)
Věta, která se mi líbila, vlastně není větou autorky, ale údajným citátem královny Alžběty I.: Minulost nelze vyléčit. (vlastní překlad)
Z.

Žádné komentáře:

Okomentovat