sobota 11. května 2019

CO ČTU JÁ? - Čas čarodějnic

Diana žije svůj spokojený život, zaměřený na akademickou práci, zahrabaná do historických knih o alchymii a pilně se připravuje na svůj velký kariérní postup. Ani ve snu by ji nenapadlo, že právě jedna z jejích milovaných knih ji donutí čelit tomu, čím ve skutečnosti je, a čemu se celý život zoufale snaží vyhnout - čarodějka. Když její mocná a nedisciplinovaná kouzla nechtěně vyvolají z útrob oxfordské knihovny dávno ztracený rukopis, začnou se kolem Diany objevovat nejen čarodějové, ale i další nadpřirozené bytosti - démoni a upíři. Každá ze skupin bytostí by chtěla tajemstvím opředený Ashmoleův rukopis získat z jiného důvodu. Upíři doufají, že se z něj dozví okolnosti svého stvoření. Čarodějové si myslí, že v rukopisu najdou návod na to, jak upíry jednou provždy vymýtit. A démoni především nechtějí být jako obvykle na okraji společnosti a nevědět, co kniha obsahuje. Diana nejen že nemůže nadále v klidu pracovat, ale Oxford se pro ni stává skutečně nebezpečným. Paradoxně jí ochranu nenabídne její vlastní druh, čarodějové, ale upír. Tajemný profesor Matthew Clairmont chce jako všechny bytosti získat knihu pro sebe a svůj vědecký výzkum zabývající se vymíráním nadpřirozených bytostí a postupnou ztrátou jejich schopností. Čím déle je ale Matthew v blízkosti Diany, tím více je jasné, že jen o rukopis tu už dávno nejde. Přes odvěkou přirozenou nenávist, která mezi upíry a čaroději panuje, se do sebe Diana a Matthew zamilují, čímž dávají ostatním bytostem další důvod, proč se Diana stává terčem. Kongregace, která nejen střeží tajemství bytostí, ale především vynucuje dodržování stanovených pravidel, totiž nemůže připustit mezidruhové párování. Ale co když právě nepravděpodobná láska Diany a Matthewa je to, co Ashmole předvídal? Dokáží upír a čarodějnice odhalit tajemství života dřív, než je Kongregace dostihne a potrestá smrtí?


Čas čarodějnic jsem objevila, když na mě vyskočila reklama na stejnojmenný seriál, který se podle knižní trilogie All souls právě natáčí. Nejdříve jsem tedy viděla první sérii podle první knihy. Už podle traileru jsem věděla, že se mi bude líbit a od prvního dílu jsem si seriál zamilovala. Pak už nebylo pochyb, jak moc budu zbožňovat knihu :-) Věčné téma zakázané lásky se prostě nikdy nepřejí. Deborah Harkness navíc dokázala mezi Dianou a Matthewem vytvořit tak neuvěřitelnou chemii, že prostě budete hltat stránku za stránkou a zároveň si přát, aby kniha nikdy neskončila. To vše je podloženo spoustou historických faktů a postav a nádhernými scenériemi Anglie, Francie a v seriálu také Itálie. Čas čarodějnic je něco mezi Twilight a Harrym Potterem pro dospělé, takže jestli už máte tyto dvě série za sebou a líbily se vám, rozhodně doporučuji sáhnout po trilogii All souls. Slibuju, že nebudete zklamaní.
V knize bylo plno nádherných vět a pasáží, ale nakonec jsem vybrala tuto větičku, která se mi opravdu líbila: Štěstí je vždycky hlasitější než smutek.
Z.

Žádné komentáře:

Okomentovat