pondělí 19. srpna 2019

CO ČTU JÁ? - Kniha života

Ve třetím díle série All souls (Čas čarodějnicStín noci) se Diana a Matthew po výpravě do 16. století vrací zpátky do současnosti. Kromě jejich různorodé rodiny na ně čekají také upíři, se kterými se setkali v minulosti, a kteří po staletí udržovali tajemství, aby zachovali časové kontinuum. Brzy však Diana zjišťuje, že nejen upíři o ní vědí. Také některé čarodějnice Dianu znají a dokonce ji očekávají, díky informacím, předávaným z generace na generaci. Ve chvíli, kdy spolu čarodějnice, upíři a démoni spolupracují, se zdá, že by nemuselo být tak obtížné přesvědčit Kongregaci, aby zrušila dávnou úmluvu zakazující vztahy mezi různými bytostmi. K takovému rozhodnutí ale povede ještě dlouhá a strastiplná cesta. Během ní se musí Diana a Matthew pokusit ustanovit a stabilizovat svoji vlastní rodinu, zjistit, co dělá některé čarodějnice tak výjimečnými, a proč jsou někteří upíři schopni zplodit vlastní biologické děti. Odpovědi na všechny otázky snad najdou v Knize života, v dnešní době známé jako rukopis Ashmole 782. Ačkoliv v 16. století odhalili alespoň část tajemství, která se v knize skrývají, stále vlastní jen první tři strany, které vytrhl Edward Kelly na dvoře Rudolfa II. Zatímco se Diana vydává zpátky do Oxfordu pro knihu, která vše odstartovala a může také ukončit, Matthew se musí postavit svým chybám z minulosti, nečekaně vyplouvajícím na povrch. Ani pokud ve svých úkolech uspějí, nemají ale vyhráno. Jako právoplatný člen rodu de Clermontů bude muset Diana předstoupit před Kongregaci a pomocí nasbíraných důkazů otočit svět upírů, démonů a čarodějnic o 180 stupňů.


I v závěrečné knize trilogie předvedla Deborah Harkness své vypravěčské umění, v němž bravurně mísí fikci s historickými skutečnostmi. Svět, který na těchto základech vytvořila je komplikovaný, velmi detailní a svým způsobem také pohádkově krásný. Protože, ruku na srdce, kdo z nás by nechtěl mít nějaké ty nadpřirozené schopnosti, ať už je to nesmrtelnost, nebo schopnost čarovat? Ačkoliv další přídomek, který bych sérii asi měla dát je "hororový", protože si asi dovedete představit, že ve světě upírů je spousta krve, agrese a smrti. I přesto zůstává hlavním tématem série láska a to, že když někoho milujete, milujete ho bez ohledu na následky. Jak já vždycky říkám: Srdci neporučíme, i když milujeme, koho bychom neměli.
Pasáž, která se mi líbila: Každý by se raději schoval na bezpečném místě a nechal někoho jiného, aby učinil těžká rozhodnutí. Ale někdo se musí postavit a bojovat za to, co je správné. (vlastní překlad)
Z.

Žádné komentáře:

Okomentovat